25N: 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones
L'alumnat de 4t ha participat en l'acte preparat per l'Ajuntament de Dosrius.
Ahir, 25 de novembre de 2024, a propòsit del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, l'alumnat de 4t va assistir, en representació de tot l'institut, a l'acte organitzat per l'ajuntament.
A més, va participar amb la redacció del manifest que la Laia Ramírez, l'Erica Croitor i la Naiara Rodríguez van llegir en veu alta.
A continuació us compartim el manifest.
L'ONU va establir en 1999 el 25 de novembre com a manifestació sobre el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona.
Aquesta manifestació dels drets humans és en memòria de les germanes Mirabal, que van ser brutalment assassinades per ser dones i activistes.
A Espanya, 2,8 milions de dones/noies han sigut maltractades en algun moment de la seva vida, el 86% d’aquestes afirmen que ha succeït en més d’una ocasió.
La violència de gènere en menors d’edat es dona cada cop més. Aquesta xifra ha augmentat un 1,6% respecte de l’any passat. Pot semblar poc, però el 50% d’abusos sexuals és a menors d’entre 12 a 17 anys, i el 32% d’aquest 50% és en la franja d’edat d’11 a 14 anys, la majoria d’aquestes nenes.
En aquest any l’estadística de casos de violència masclista han estat aquestes:
-
Feminicidis (mort violentada cap a la dona pel seu gènere): 84 casos en 2024
-
Denuncies per violència de gènere: 12.182 en el primer semestre de 2024 (primers 6 mesos)
-
Casos en un any:
-79,3% de les dones a Catalunya ha patit violència masclista en algun moment de la seva vida.
-26,2% l’han experimentat en l’últim any.
A Catalunya, les víctimes de violència de gènere tenen drets i recursos específics per la seva protecció i recuperació. La llei orgànica 1/2004 i la llei 5/2008 garanteixen l’atenció integral i l’erradicació de la violència masclista. Les víctimes poden sol·licitar ordres d'allunyament, rebre atenció psicològica, social i judicial gratuïta, i accedir a refugis segurs.
Existeixen serveis de suport com el telèfon 061 i 900-900-120 i centres municipals especialitzats per garantir ajuda immediata. A més, existeix una assessoria jurídica gratuïta. També tenen dret a protecció judicial a través de jutjats especialitzats que garanteixen la seva seguretat durant el procés.
En aquest 25N volem el compromís de tothom per posa fi a la violència de gènere i avançar cap a una societat d’igualtat i respecte. Exigim accions fermes de les institucions d’educació per prevenir la violència i la implicació activa de tota la ciutadania. Per les que ja no hi són, per les que lluiten avui i per les generacions futures, continuem alçant la veu fins a aconseguir un món lliure de violència i por. Prou de violència de gènere i prou de fer sentir culpables i amb vergonya a les víctimes.
Per mi, per tu, per totes.